Prevenciós tábor Balatonon

 

Prevenciós tábor Balatonon

Írta: lengyel.csilla / Egyéb 23 máj 2022

2018 nyarán a Tisztás projekttel az EGYH-KCP-18-P-0058 pályázat keretében fiatalokkal voltunk Balatonfűzfőn táborozni. A létszám folyamatosan változott, de szép számmal voltunk jelen, voltunk 14-en és 25-en is.

Hétfőn ebédre érkeztünk a táborhelyre. A közeli Susogó vendéglőben volt napi háromszori ellátásunk. A délután a szálláson való elhelyezkedéssel és ismerkedő játékokkal, foglalkozással telt. Kedden, szerdán és csütörtökön délelőtt/este játékos személyiségfejlesztő, önismereti foglalkozást tartottunk, tanúsítvánnyal rendelkező diákprogramunk alapján. A délutánok pedig stranddal, játékkal, vitorlázással, kalandparkkal, szabadulószoba látogatással teltek. Az esti órákban is sok játék és beszélgetések folytak.

Mind a foglalkozások, mind a szabadidős programok nagy hatással voltak a fiatalokra. Több csoportban dolgoztunk két munkatárssal és két önkéntessel. 12 éven aluli gyermekeknek külön csoportja volt, és beilleszkedési, együttműködési nehézségek folytán egy négy fős lánycsoportot is alakítottunk. Sok új barátság szövődött. Egy autisztikus fiút is integrált ez a csoport, a fiatalok nagyon befogadóak és segítőkészek voltak irányába, a napi feladatoknál is segítették, ha szükség volt rá. Élete első táboraként rengeteg új élményt, ingert kapott, ami nagyon lelkesítette. Pénteken délelőtt táborrendezéssel, takarítással zártuk a hetet, majd vonattal hazautaztunk.

A forrás másik részéből, két munkatárs bérének egy-egy részét finanszíroztuk, akik a prevenciós térben fogadták a fiatalokat. Szabadidős programokat és segítő beszélgetéseket folytatottak. Minden héten, hétfőtől péntekig voltak jelen a klubban. A feladataik között szerepelt még az iskolai prevenciós munka is, ahol alkalmanként csoportokat kellett tartani.

Programunkhoz tartozott egy iskolai prevencióról szóló konferencia is, 2019.02.13-án, ahol a svájci mintát és a magyarországit hasonlítottuk össze. Az előadó Dr. Hecker Róbert és Peter Dänzer volt. Ide iskolai szociális munkások és pedagógusok jöttek el.