Válaszút Drogkonzultációs Iroda | Pár- és családterápia
556
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-556,single-format-standard,ajax_leftright,page_not_loaded,boxed

Pár- és családterápia

 

családterápiaA pár- és családterápiás ellátás keretében könnyebben kifejleszthető a változási motiváció. Tisztázhatóak a családi szerepek és felelősségek, hogy hogyan kell „jól szeretni”. Feltárható a szenvedélybetegség mibenléte, ezáltal nő a beteg elfogadottsága, csökken a bűnbak-szerep jelentősége, kimozdítható az önsajnálatból. Az érzések és a kapcsolati szükségletek felvállalhatóvá válnak, ezáltal fontos erőforrások nyílnak meg. Feldolgozhatóak a családi traumák és sérülések, helyreállítható a bizalom. A családi működés magasabb szintje valósítható meg: élhető szabályok, kölcsönös törődés, nyílt kommunikáció, vállalható igények és szükségletek – ezek az absztinencia fenntartásához nélkülözhetetlenek!

A visszaesés-megelőzésben a családnak szintén kiemelt szerepe van.

A családterápia elkezdhető a szenvedélybeteg jelenléte nélkül is, és folytatható akkor is, ha a beteg rehabilitációs intézeti ellátásban részesül.

Tizenéves drogfogyasztók esetén a családterápia a segítés elsődleges eszköze. Még a rosszul működő, esetleg hiányos család is hatalmas, nélkülözhetetlen erőforrás! Kutatások igazolják, hogy azok a betegek, akik családjukkal együtt részesülnek ellátásban, hosszabb ideig maradnak terápiában, és ritkábban esnek vissza.